:: TMBikers Next Ride... Mana..? Bila...? ::


Tajuk:
KAYUHAN MALAM BERSAMA KAK LIMAH
Tarikh:
Setiap hari Isnin & Rabu (ROAD)
Tarikh: Setiap hari Jumaat (Takde hantu: OFFROAD/ Ada hantu: ROAD)
Masa kumpul: 9.00 malam
Lokasi kumpul: Parking lot Klinik Syifa (depan pintu utama UPSI)
Masa Tayar Golek: Lepas semua dah tak sabo..
Trail road: Tg Malim-Proton City-Behrang Stesen-Changkat Asa-Tg Malim
Trail offroad:
Tg Malim -Ladang Behrang-Behrang 2020-Behrang Stesen-Kg Kelawar-Kg Lambak-Tg Malim
_______________________________________________________________________________________________

Tajuk:
KAYUHAN HUJUNG MINGGU INI
Tarikh:
28 April 2011 (Sabtu)
Destinasi: FRIM (Start dari Hospital Kusta, Sungai Buluh)
Masa kumpul: 7.30 pagi
Lokasi kumpul: Mamak 24 jam, Tanjung Malim
Masa Keta Golek: Lepas roti telo masuk perut
Ketua rombongan: Abad
Pesanan Kak Limah:
Awak nak tolak je sampai Heli Pad



Peta laluan "Road" :


Peta laluan "Off-Road Malam" (agak2 saja daa) :


:: Jangan lupa bawak air, minyak urat, tiub, tools & reflektor tau ::
:: Jangan lupa tukar bateri & pasang segala jenis lampu lip-lap, kalimantang, spot light, lampu jalan, etc. tau! ::
:: Jangan lupa ajak jiran-jiran yang lawa sekali tau! ::

Halaman

Khamis, 29 Januari 2009

Jenama.... Satu Keperluan ? Trend ? Atau Obses ?

-Artikel dari blog lama-


AMARAN ! Jika anda adalah seorang ...Rider Profesional... Atau seorang yang amat berkemampuan dari segi kewangan atau anda bukan rider profesional dan bukan pula individu yang berkemamuan dari sudut kewangan tetapi anda rasa anda bagus/otai/terer dan tidak boleh menerima kenyataan siapa sebenarnya diri anda dan di mana sebenarnya tahap anda sebagai rider..... SILA ABAIKAN ARTIKEL INI ! Ini adalah kerana artikel ini hanya ditujukan kepada para rider amatur yang baru berjinak2 dalam dunia MTB seperti saya...

Artikel Ini juga adalah merupakan satu pandangan dan enterpretasi peribadi penulis... Sebarang rasa tidak puas hati... Sakit hati... Bengang... Meluat... Marah atau sebagainya yang anda akan rasa setelah membaca artikel ini adalah atas tanggungan anda sendiri... Saya sudah memberikan amaran awal...


Apabila kita bercakap mengenai basikal... Sudah tentulah kita akan bercakap juga mengenai JENAMA... Tidak kiralah jenama basikal itu sendiri ataupun jenama aksesori atau bike parts yang menjadi idaman...

Bercakap mengenai JENAMA.... Sudah tentulah terdapat berbagai jenis jenama yang TERKENAL... FAVORITE... IDAMAN... HI-END... BAGUS...AYAM dan bla bla bla di pasaran.....
Semuanya akan menjadi perbualan mulut ke mulut antara para MTBers... Semuanya akan menjadi ukuran sama ada BAIK atau TAK BAIK nya (atau) BAGUS atau TAK BAGUS nya (atau) HI-END atau TAK HI-END nya (atau) BERKUALITI atau TAK BERKUALITINYA sesebuah basikal itu....

Seperti biasa juga... Jika bercakap mengenai JENAMA... Mulut kita tak akan kering dari menyebut jenama2 terkenal dan tersohor seperti SHIMANO, SRAM dan lain2 lah....
Tak ketinggalan juga jenama2 hebat frame basikal seperti Specialized, Giant, Santa Cruz, Cannondale dan macam2 lagi.....

Jika ditanya yang mana menjadi pilihan kalbu, rata2 kita akan memberikan jawapan yang sama... Dah tentu la nak yang terbaik... Walaupun kita (rider amatur) menyedari bahawa barang baik akan memerlukan modal yang juga baik dan ini memerlukan kita mempunyai kestabilan kewangan yang amat kukuh...

Bagi sesiapa yang baru nak berjinak2 dengan MTB dan mungkin baru nak berkira2 untuk membeli basikal... Biasanya kita akan bertanya kepada otai2 dan cerdik pandai yang dah lama bergiat aktif di dalam sukan ini...
(Otai pada pandangan kita laaa... betul tak betul mamat tu otai kita pun tak tahu secara detail...kihkihkihkih... Sebab kita pun orang baru... Manalah kita kenal dengan rider2 otai ni... Kalau ada pun mungkin setakat kenal nama dan membaca cerita tulisan mereka yang berdentum2 bak guruh di langit dalam forum2 yang bercambah di Malaysia ni ataupun di luar negara... Namun kita tak pernah menyaksikan kehebatan mereka di depan mata sendiri...)
Maka dah tentulah berbagai review yang akan kita dengar dari mulut mereka nih...

Bagi pengguna SHIMANO... Dah tentulah XTR yang akan menjadi pilihan utama... Begitu juga dengan pengguna SRAM... Dah tentu XO black box yang akan sentiasa meniti di mulut masing2...

Begitu jugak dengan frame basikal.... mereka akan memilih jenama yang terkenal dan oroginal sahaja... yang tak terkenal dan tak ori ni boleh kata tak baik la... Cap ayam la katakan...

Namun bagi kita orang2 baru lagi amatur ni... Hanya mampu ternganga dan mengangguk2 kepala mendengar mereka bercerita... Kita pun kadang2 tak dapat membayangkan apa yang sebenarnya mereka maksudkan... Malahan ada perkataan yang mereka sebut... Kita haram tak paham pun... kihkihkihkih...

Sekarang... Apa kata kita tinggalkan sejenak pandangan mereka... Mari kita memandang dari sudut lain... Memandang dari sudut realiti... Sudut pandangan kita sendiri yang mengambil kira kemampuan kita dari segi KEMAMPUAN KEWANGAN....KEPERLUAN...RELEVAN... dan tak ketinggalan KEUPAYAAN FIZIKAL....

Caranya mudah saja.... Mula2... Duduk atau baring dengan selesa... Tenangkan fikiran... Nak dramatik lagi... Pejamkan mata... Dan tanya pada diri kita...
Soalan pertama : " Basikal macam mana yang kita idamkan dan spec macam mana yang kita inginkan ?"

Maka mungkin inilah yang akan kita bayangkan......







Atauuuuu..... Macam ni kah yang akan kita bayangkan.....




Memang hebat bukan.... Bukak mata sekarang... Buang imej2 itu dari bayangan anda.... Kerana sudah tiba masanya untuk bertanyakan soalan yang kedua....
Soalannya : " Bagaimanakan kedudukan kewangan saya... Adakah saya berkemampuan untuk memiliki segala yang diimpikan itu ?"
Jawapannya anda pikirlah sendiri dan jawablah kepada diri anda dengan jujur....

Soalan ketiga : " Jika saya beli juga seperti apa yang diimpikan... Dengan bertungkus lumus mencari wang... Adakah ianya relevan dengan gaya kayuhan saya atau berbaloikah dengan tenaga dan keupayaan tenaga kayuhan saya ?"
Jawapannya juga haruslah anda pikir sendiri... Dan jawablah pada diri anda dengan jujur...

Apa yang perlu difahami dan dimengertikan di sini ialah.... Kita hanyalah seorang rider baru yang amatur dan kurang kemampuan dari segi kewangan...(saya lebih merujuk kepada diri saya secara peribadi) Stail kayuhan kita pula lebih menjurus kepada light XC yang banyak tolak basikal dari kayuh.... Apatah lagi la nak melompat sana sini.... Jangan kata nak buat bunny hop... Katak puru hop pun belum tentu kita boleh bikin.... Sendiri mau ingat la....

Mungkin kita akan kata..." Alaaaaa... Apa salahnya... Nak merasa pakai yang bagus... Yang Hi-end..."

Ya betul.... Memang barang baik atau Hi-End ni akan berfungsi dengan jayanya... Namun harus diingat... Setakat manakah perkataan nak merasa tu mampu buat kita merasa apa yang sepatutnya boleh diberikan oleh alatan yang kita beli itu secara maksimum... Mampukah kita dengan skill dan tenaga yang kita ada memaksimumkan penggunaan alatan Hi_end yang kita beli dengan ribuan RM itu ? Sedangkan apa yang mampu kita capai sudah cukup memadai dengan menggunakan barangan2 berjenama separuh ayam yang lebih mampu kita miliki...

Ringkasnya.... Kita tak perlu membeli frame Full Suspension Santa Cruz Original dengan harga Ribuan RM dan Group Set XTR 08 jika hanya mampu melompat ram setinggi 1/2 kaki.... Berbaloikah ? Sedangkan lompatan itu boleh dilakukan dengan basikal anak2 kita yang dikayuh untuk pergi ke sekolah....kihkihkihkihkih...

Ramai di antara kita yang sebenarnya memperlekeh jenama2 tak terkemuka atau immitation product atau terma yang digunakan sekarang ialah "clone"... Memang mungkin benar secara teorinya produk clone ini mempunyai kualiti yang tidak setanding dengan yang original.... Tapi cuba kita senaraikan jenama yang ada kat Malaysia sekarang yang deperbuat original dari negara asalnya ? Boleh kira dengan jari... Kebanyakan datang dari Taiwan, China dan sebagainya....
Adakah itu bermakna barangan ini tidak berkualiti ? Tidak Hi-End ?

Mungkin tidak berkualiti kepada para Profesional yang mendedikasikan kehidupan mereka hanya untuk basikal dan menjadikan MTB Sport ini sebagai kerjaya dan sumber mata pencarian mereka.... Namun bagi kita... Para MTBers AMATUR ini... Itu semua bukanlah satu persoalan besar....

Kesimpulannya...

1. Bagi MTBers baru dan amatur macam saya ni.... Ukurlah kemampuan kita dari segenap sudut... Buatlah keputusan yang bijak...

2. Tetapkan hala tuju kita... Ke arah manakah stail kayuhan yang mampu kita lakukan semaksimanya... Barulah kita merangka jentera yang bersesuaian dengan budjet kita yang kempas kempis ini....

3. Sedarilah apakah tahap keperluan sebenar kita dalam sukan ini dengan mengambil kira faktor jenama yang dipilih... Adakah ianya satu keperluan yang amat perlu atau semata2 memenuhi trend atau ianya adalah hanya satu obsess kepada sesuatu produk...

4. Kepada rider Profesional atau Otai2... Berikanlah nasihat dengan mengambil kira sudut pandangan amatur... Bukan hanya menganbil kira pandangan dan keperluan anda sebagai pengguna profesional.... Kurangkan memperlekeh... Banyakkan berpijak di bumi nyata... Ingat bahawa anda juga pernah menjadi rider AMATUR suatu ketika dulu....

Sekian dulu untuk kali ini....

Have a nice day and keep on riding guys....

-ARTIKEL ASAL NUKILAN SAUDARA A.O-

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails